nautica linedušeci za sve vrste plovila

Kako biste se na svojem plovilu u potpunosti odmorili i u njemu se osećali maksimalno komforno i prijatno, između ostalog bitne su i neke neizostavne "sitnice" kao što su, na primer, kvalitet spavanja u Vašem morskom ljubimcu. Stoga učinite uslove odmora i spavanja u plovilu jednako kvalitetnim kao i u sopstvenom domu.

Bernarda dušeci za plovila

Dušeci za plovila izrađuju se na bazi džepičastog žičanog jezgra, CMHR pene ili termoaktivne pene. Proizvode se u svim oblicima i visinama. Negorivi su i prozračni. Tekstilni materijali koji se koriste za izradu navlaka odličnih su antibakterijskih svojstava, a posebno dobro reaguju na izmenu aktivne vlage smanjujući mogućnosti pojave plesni i gljivica. Proizvodnja ovakvih ležajeva strogo je individualna zbog mnogobrojnih različitih oblika i situacija u kojima se ležajevi koriste. Kako se najčešće radi o zameni već dotrajalih ležajeva i ugradnji novih proizvedenih od potpuno drugačijih, zdravijih i otpornijih materijala, svakoj se porudžbini pristupa studiozno. Iz tog razloga porudžbine obrađuje naš tim stručnjaka u nekoliko etapa prema dogovoru sa poručiocem. Ovakav studiozni rad garancija je uspešnosti zdravog spavanja i odmora, čak i u najmanjim prostorima Vašeg plovila.

Zaštita dušeka od vlage: sistemi podloga za plovila

Kako se na plovilima radi o relativno skučenim prostorima za smeštanje ležajeva odnosno dušeka, česti su slučajevi instaliranja dušeka bez kvalitetnog sistema podloga, odnosno u nekim slučajevima čak i bez podloge.

Kvalitetnim sistemom podloga smatra se onaj koji zadovoljava dve osnovne karakteristike potrebne za upotrebu u plovilima:

  • odlična ergonomska svojstva: kvalitetna fleksibilnost podloge kako bi u interakciji sa dušekom maksimalno podržala potrebnu ergonomiju za zdravi položaj tela prilikom spavanja,
  • vrhunska prozračnost: konstrukcijska rešenja podloga moraju maksimalno omogućiti strujanje vazduha ispod dušeka čime se osigurava suva atmosfera. Tako je bitno smanjena opasnost akumuliranja nepoželjne vlage, odnosno stvaranja plesni, gljivica i neugodnih mirisa. Produžen je vek trajanja ležaja, čime su osigurani uslovi za maksimalno antibakterijsko delovanje dušeka.

SPACE-FLEX sistem

Space-flex sistem zadovoljava sve potrebne zahteve. Njegova bitna prednost je u izuzetno malim dimenzijama visine koja iznosi samo 2 cm, što ga čini idealnim za upotrebu u plovilima sa vrlo skučenim prostorima. Na taj način moguće je instalirati kvalitetan krevetni sistem u slučajevima kad ni proizvođač plovila nije predvideo upotrebu podloga u ležajevima.

Bernarda Marine Froli LTX

Sistem podloga zasnovan je na tzv. Latoflex sistemu, posebno oblikovanim za potrebe na plovilima. Upotrebom jediničnih latoflex elemenata (letvice od lameliranog drveta) pričvršćenih plastičnim opružnim prirubnicama, povećava se elastičnost podloge i osigurava nezavisnost gibanja između letvica.

Sistem ne koristi okvir za učvršćavanje jediničnih elemenata, čime je omogućena izvanredna prozračnost, odnosno zdrava i higijenska atmosfera.

Kako su rubni opružni elementi međusobno povezani, nije potrebno pričvršćivanje za podlogu ležaja. Sa obzirom na "mekan" spoj između tih elemenata, podloge se namotavanjem mogu lako skinuti (u slučaju upotrebe eventualnog otvora ispod ležaja), pri čemu zauzimaju minimalan prostor.

Bernarda Marine Froli FS

Zahvaljujući plastičnim opružnim segmentima koji se pripadajućim veznim elementima izuzetno jednostavno spajaju u mrežu koja u celini čini podlogu, postiže se maksimalna segmentna elastičnost.

Segmentna (tačkasta) elastičnost dobijena ovim sistemom omogućava maksimalno ergonomsko prilagođavanje ležaja-dušeka svakoj promeni položaja tela spavača.

Elementi se proizvode u dve osnovne tvrdoće: mekani i srednje tvrdi. Ugradnjom zateznih elemenata nivo tvrdoće može se i individualno povećati prema potrebi spavača u željenim zonama.

Osnovni opružni element veličine 13x13 cm predviđen je za unutrašnje ploče podloge, dok se na ivicama, pogotovo zakrivljenim ili asimetričnim (kakvi su najčešće pri ležajevima u plovilima) koriste manji opružni elementi dimenzije 13x5 cm.

Kombinacijom manjih i većih opružnih elemenata i njihovim fiksiranjem za podlogu, moguće je izolovati otvore na podlozi čime ostaju potpuno funkcionalni bez potrebe za skidanjem podloge prilikom upotrebe otvora.

Posebna prednost sistema Bernarda Marine je jednostavna montaža bez potrebe za kvalifikovanom osobom.