Smanjite stres - bolje spavajte

Stres je odgovor našeg organizma na svakodnevne situacije i događaje. Pogađa nas emocionalno, fizički i utiče na naše ponašanje. Međutim, stres može biti i pozitivna sila koja nam pomaže da dajemo više od sebe, da budemo pažljiviji i energičniji.  Previše stresa nas, ipak, može učiniti napetim i nervoznim, što dalje, može izazvati i probleme sa spavanjem.

Najčešći znaci stresa uključuju depresivno raspoloženje, probleme spavanja, tenziju, anksioznost, česte greške dok obavljamo radne zadatke, pad koncentracije, apatiju, kao i mnoge druge. Ako se visokim nivoom neželjenog stresa ne upravlja na adekvatan način, zdravlje i osećaj „ravnoteže“ mogu biti narušeni. Kao posledica toga, mogu nastati ozbiljniji zdravstveni problem poput dijabetesa, srčanih oboljenja, psihosomatskih bolesti, problem sa štitnom žlezdom i sl.  Zbog toga je veoma važno naučiti, kako upravljati stresom.

Nekoliko korisnih saveta mogu vam pomoći da izađete na kraj sa stresom i omogućite sebi dobar i zdrav san.

 • Otkrijte šta je to za vas stresno, šta su potencijalni izvori stresa.
  Prvi korak u „borbi sa stresom“ je da otkrijete šta prouzrokuje stres. Sagledajte pažljivo svoje dnevne aktivnosti i svoja osećanja u vezi sa njima. Tek kada budete identifikovali stresore, moći ćete da preduzmete korake kako biste ih redukovali.
 • Socijalna podrška.
  Vreme provedeno sa porodicom i prijateljima je veoma važno - od pomoći je kada podelite probleme sa osobama koje su vam bliske i kojima je stalo do vas.
 • Praktično razmišljajte.
  O čemu razmišljamo i na koji način, šta očekujemo od sebe i od drugih, često određuje kako se osećamo i koliko dobro upravljamo nivoima stresa.
  Možete naučiti da promenite obrasce ponašanja koji prouzrukuju stres.
 • Vežbajte.
  Poznati su mnogi pozitivni aspekti fizičke aktivnosti, na celokupno zdravlje. Ne samo da oslobađa napetosti i anksioznosti, već doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji, pozitivno deluje na motivaciju, samopouzdanje i socijalne veštine.
 • Hranite se zdravije.
  Nezdrav način ishrane, takođe čini da naše telo bude pod stresom. Većim unosom prerađenih ugljenih hidrata, masnoća, kofeina, alkohola, povećavamo nivo stresa kome smo izloženi, a samim tim, povećavamo rizik nastanka bolesti.
 • Rasporedite obaveze i dobro se organizujte.
  Često previše obaveza i odgovornosti mogu voditi u stres. Pronađite slobodno vreme, reorganizacijom obaveza redukujte stres.
  Takođe, utočište možete pronaći u prirodi. Naučnici ističu blagotvoran uticaj boravka u prirodi, koji se povezuje sa pozitivnim emocijama i padom negativnih osećanja.

Ovi koraci mogu vam pomoći da ublažite stres, što će i vaš san učiniti kvalitetnijim. Međutim, ako imate česte probleme sa spavanjem, obratite se za savet svom lekaru.